Koča pri Savici, 653 m

OPIS POSTOJANKE:

Delovni čas: 10-18h; sobota, nedelja in prazniki: 8-18h.

Sezonsko odprta (maj – september).

Naslov: Ukanc 103, 4265 Bohinjsko jezero

Delovni čas do 24. junija in po 1. septembru:

  • PON: zaprto
  • TOR – NED: 10 do 18 h

Delovni čas od 25. junija do 31. avgusta:

  • PON – NED: 7 do 22 h

 

Koča stoji na Kopiščih v zahodnem koncu ledeniške kočne Ukanc. PD Ljubljana-Matica je planinsko postojanko najprej uredilo v Domu Savica, ki ga je leta 1948 vzelo v najem od zasebnika. Leta 1951 so adaptirali nekdanjo starojugoslovansko obmejno stražnico in v njej uredili planinsko kočo. Zaradi bližine slapa Savice je postala tudi pomembna turistična postojanka; zato so jo leta 1970 obnovili in posodobili opremo. Leta 1990 so kočo spet prenovili ter povečali in s tem pridobili nova ležišča. Spomladi 1994 so vključili mobitel. Koča je odprta od začetka junija do konca septembra. V dveh gostinskih prostorih je 40 sedežev, točilni pult; pri mizah pred kočo je 40 sedežev; v eni spalnici je 10, na skupnem ležišču pa 17 ležišč; WC, umivalnica, tekoča voda, elektrika; gostinska prostora ogrevajo s pečmi. Vir: Vodnik po planinskih kočah v Sloveniji / Jože Dobnik

Razgled:
Od koče vidimo stene in strma gozdnata pobočja, ki s treh strani zapirajo konec doline. Gozd na vzhodni strani onemogoča pogled proti Bohinjskemu jezeru; na južni strani se dvigajo severna pobočja Bohinjskih gora proti Voglu; na zahodu je strmo pobočje planote Komne, na severni strani pa se v bližini koče dvigajo strme stene Komarče.

Dostop:

  • Avto, avtobus: lokalna cesta od Bohinjskega jezera do koče 4 km.
  • AP Savica, Zlatorog (do Bohinjske Bistrice tudi z vlakom, naprej avtobus): do končne AP Savica pri koči vozijo le nekateri avtobusi; od hotela Zlatorog 45 minut.

Zanimivejše ture:
Slap Savica (805 m) 20 minut; Pršivec (1761 m) prek Komarče in planine Viševnik 4h.

Prehodi do drugih postojank: